vineri, 1 noiembrie 2013

Author Discussion: Abbi Glines sau noua nu ne place, nu ne place fara sex (2)


  Abbi Glines sau noua nu ne place, nu ne place fara sex 

Poate sunt eu de moda veche, dar simt o placere deosebita ca, macar o data la cateva saptamani, sa ma intorc la buna si batrana decenta in ceea ce priveste contemporary. Da, imi place sa citesc ceva fluffy. Ceva dulce. Ceva cliseic, dar atragator. Va provoc sa imi spuneti ca niciodata nu v-ati bucurat de un cliseu bine scris. Va provoc sa fiti sinceri cand imi spuneti lucrul acesta. 

Revenind la "buna si batrana decenta" insa, devine din ce in ce mai rara. Contemporary, nowadays, means friends with benefits turned to lovers, fucking against a wall (or against every surface in a house, but come on, the wall's a classic) and a good deal of unnecessary angst thrown in for good measures. Sunt insa exceptii (despre care vom vorbi curand) si, daca m-ai fi intrebat acum doi ani, as fi spus ca Abbi Glines constituie una dintre ele. Femeia scria cliseuri, dar mie imi placea sa le citesc. Nu cred ca ma puteti da in judecata.

De atunci insa, miss Glines a descoperit cheia succesului, se pare. A trecut de la YA la NA (o sa vorbim si despre asta), a invatat ca sexul se bucura de cerere pe piata si, ca orice producator bun, s-a hotarat sa puna la bataie propria oferta. Nu ca se vede ca fac economie? A scos o noua serie, a adaugat niste sex cu mai putina descriere si in continuarile celei vechi si uite asa a dat publicului ceea ce publicul si-a dorit.

Acum, poate ca va intrebati: "Ce treaba are Carmine cu chestia asta? Sa treaca peste si sa scoata nasul din treaba femeii. Bravo ei ca stie sa faca bani!" Problema mea, care ma racaie, se pare, fiindca altfel nu as fi scris tot articolul asta, e ca aceeasi Abbi Glines s-a hotarat sa isi rescrie cartile vechi, pentru a da, din nou, majoritatii cititorilor ceea ce isi dorea.

Pentru cei dintre voi care nu stiti, Abbi Glines este autoarea seriei Sea Breeze, a carei prima carte, Breathe, un total adorabil cliseu, a ajuns in topul meu pe anul 2012. Desi povestea este una banala, simpla, scrisa si rescrisa de nenumarati autori (sau cel putin vazuta in prea multe filme), se pare ca pe mine este una care nu ma va plictisi niciodata. Sau nu avea sa ma plisctiseasca. Pana cand aceeasi autoare a hotarat ca nu erau destule "momente fierbinti" si ca sa adauge punctul de vedere a lui Jax nu are cu ce sa strice. Poate ca n-a stricat, dar de adus nici n-a adus prea multe (nimic). Ce a reusit insa, a fost sa strice intreaga atmosfera adolescentina si dulce pe care a creat-o. Ce a reusit, din nou, a fost sa transforme o carte pe care o iubeam intr-o alta lucrare ieftina in care cei doi sunt deja implicati trup si suflet de la prima vedere, in care sexul se confunda cu dragostea si in care personajul masculin e nici mai mult, nici mai putin, than a cocky bastard (nu stiu cum s-o spun asa frumos in romana). Thank you very much, Abbi Glines.

Dar trecand peste dezamagirea mea proprie, care e doar a mea si nu trebuie sa influenteze pe nimeni, putem sa ne gandim un pic mai obiectiv la ceea ce se intampla de fapt aici? Autorul X are o carte la Y pret. Acelasi autor X vinde un numar mare de copii ale acelei carti, se uita pe recenzii, vede ce ii lipseste, se intoarce si rescrie cartea respectiva si o vinde din nou, la un pret mai mare sau egal cu actualul pret Y. Cititorul, curios sa vada ce se intampla de fapt in varianta rescrisa, fie pentru ca i-a placut prima, fie pentru ca il intereseaza daca scriitorul a vazut lumina, cumpara inca o data cartea. El, ca si cititor, se supune riscului de a fi dezamagit. In schimb, pentru autor nu exista decat un singur rezultat, si acela este destul de clar prielnic portofelului. De aceea, parerea mea despre Abbi Glines s-a schimbat. Exact acest rationament este cel care a determinat modificarile.

Privind din alt unghi, daca masa cititorilor isi dorea some steamy scenes, iar ea ar fi vrut sa le faca pe plac, ar fi putut doar scrie cateva pentru blog. Sau aceeasi masa a cititorilor ar fi putut apela la Fanfiction, scris de altii sau chiar de ei. Posibilitati exista, dar nu la fel de profitabile. Cu alte cuvinte: daca cititorii "Mandrie si Prejudecata" doresc sa vada putina actiune intre Darcy si Elizabeth, si multi dintre ei vor, Jane Austen ar trebui sa revina la viata? Sa fim sinceri, ar fi fost mult mai profitabil pentru ea sa fie un vampir in zilele noastre.

Acestea fiind spuse, se pare ca, mai nou, in contemporary sexul e un must. Trist, dar adevarat. Pe data viitoare, cand poate vom vorbi despre subiecte mai placute. Carmine out.

N.A.: nu am absolut nimic impotriva sexului sau a cartilor ce includ sex. Am ceva impotriva comercializarii nenecesare a acestuia.


10 comentarii: